Greit å vite om liposkulptur / fettsuging

liposkulptur / fettsuging

Når man sitter og teller på fingrene om man skal eller ikke skal få utført liposkulptur (også kalt fettsuging), er kanskje det første skrittet å skaffe seg nødvendig informasjon. Liposkulptur er enkelt forklart forming av fett ved fettsuging eller fettransplantasjon.

Det gjøres ved hjelp av en rekke ulike kirurgiske metoder og gjerne i kombinasjon med andre inngrep. Skal man ta en operasjon som bukplastikk, er det store sjanser for at man også samtidig fettsuger dette området.

Man kan se på det som figurforming. Ved å flytte overskuddsfett fra ett område på kroppen kan man transplantere det til et annet fettfattig sted. Bestill en konsultasjonstime hos en seriøs kirurg og klinikk og få en vurdering av hva det er man ønsker å få gjort. Da vil man få et realistisk svar på hva slags resultat man kan forvente.

Kan alle gjøre dette uansett alder?

De fleste kirurger og klinikker i Norge har satt den nedre aldersgrensen til 18 eller 20 år. Personer yngre enn dette er ikke alltid ferdig utviklet og det er viktig for resultatet at man ikke har såkalt «valpefett». Dette er fettdepoter som ofte forsvinner av seg selv ved normal aktivitet.

kirurgisk inngrep

Et tilleggsmoment er at dette er et kirurgisk inngrep som også medfører risikoer. Man vil også unngå at unge mennesker tar valg utfra press. Man skal være både fysisk og psykisk klar for en slik operasjon. I enkelte tilfeller kan lege bestemme at dette inngrepet er fordelaktig for personer under 18 år. I disse tilfellene vil helsefaktorer spille inn. De fleste som tar inngrepet liposkulptur, er i alderen mellom 20 og 40 år.

Øvre grense på 30 BMI

Hvorfor er det satt en grense på at man ikke må ha en BMI på over 30?

slankeoperasjon

  • Ved overvekt er risikoene for komplikasjoner mye større. Dette er ingen slankeoperasjon og farene for at noe kan gå galt øker betraktelig ved høy vekt.
  • Resultatet kan heller ikke forventes å bli optimalt. Man anbefales å gå ned i vekt på en sunn og forsvarlig måte før inngrepet.
  • I noen tilfeller vil kirurgen se bort ifra denne BMI grensen da alle vurderinger gjøres individuelt.

Hva skjer selve operasjonsdagen?

Narkose er den mest vanligste formen for anestesi. Dette medfører en viss risiko som en skal være klar over i forkant. Man blir som regel på klinikken i opptil 5 timer etter operasjonen. Man må ha en person som henter og er der sammen med en det første døgnet. Selve inngrepet kan ta alt fra 1-3 timer og avhenger av hva slags kombinasjonsinngrep man foretar.

fettusging av lår

I forkant må man ha vært røykfri i opptil fire uker og i fire uker i etterkant av inngrepet. For de som er avhengig av nikotin så kan man bruke nikotinplaster.

Blir man arbeidsufør?

Igjen så avhenger sykemeldingen av hvor omfattende operasjon man har vært gjennom er. De fleste er oftest sykemeldt i en periode mellom en til tre uker. Den postoperative helningsprosessen påvirkes også om det har vært komplikasjoner som forlenger tiden man må være i ro. Ved å foreta liposkulptur hos en autorisert og kyndig kirurg her i landet, vil man i forkant få den informasjonen man kommer til å trenge. Og samtidig få svar på alle spørsmål man måtte ha, slik at man er klar for tiden som kommer etter inngrepet.

Hvor på kroppen er vanligst å gjøre inngrepet?

Siden dette er et kombinasjonsinngrep, noe som betyr at det gjøres samtidig med andre typer kosmetiske kirurgiske inngrep, kan områdene variere en del. De mest vanlige stedene er ofte magen, knær, midje, hofter og ansiktet. Det aller mest vanlige området menn får det gjort på er brystet.

kosmetiske kirurgiske inngrep

Andre steder er rygg og spesielt nedre delen av ryggen. På siden av brystene er ofte vanlig kombinert med brystreduksjon eller løft. Det kan også gjøres ved siden av brystene hvis man skal transplantere fett til andre deler av brystet for å oppnå brystforstørrelse.

Hals og nakke er steder som ofte gjøres i kombinasjon med inngrep i ansiktet. Kirurgene jobber med forming for å oppnå balanse og rette og riktige proporsjoner. Venusberget er et annet sted som gjerne er en del av en bukplastikk.

Varig resultat

De aller fleste lurer på om fettet som fjernes kan komme tilbake på akkurat det samme stedet. Det fjernede fettet er borte permanent. Man rådes til å opprettholde en sunn og aktiv livsstil etter inngrepet. Selv om fettet som fjernes ikke dukker opp igjen på samme sted, vil man fremdeles danne fettansamlinger på kroppen om enn på andre steder. Fysisk aktivitet og et balansert godt kosthold anbefales både i forkant og i etterkant av liposkulptur / fettsuging.

etterkant av liposkulptur og fettsuging

En årsak til at kirurgen kan fraråde inngrepet

I forkant av inngrepet vil kirurgen vurdere deg som kandidat til inngrepet. Det er i tillegg til blant annet alder og BMI, hudens kvalitet i det bestemte området som kan være avgjørende. Kirurgen ønsker best mulig resultat og vil vurdere huden da den er meget viktig for et godt resultat.

Har man mye løs hud med for eksempel mye cellulitter, kan kirurger fraråde inngrepet da resultatet mest sannsynlig ikke blir bra. Da kan det være at man anbefales andre typer inngrep istedenfor liposkulptur. Dette kan være for eksempel fjerning og oppstramming av hud.

Er derimot huden spenstig og stram vil resultatet ofte bli meget pent og varig. Det vil heller ikke medføre store arr i etterkant når man er ferdig med helningsprosessen. Hudens form og kvalitet vil også påvirke helningstiden i tillegg til resultatet.