Eie eller lease bilen – hva lønner seg best?

Bil

Å kjøpe bil er en stor omkostning for de fleste hushold. Slik sjekker du om det er best å leie eller lease bil for deg.

Det er en stor omkostning å kjøpe ny bil for de fleste. Leasing av bil blir mere og mer utbredt, og med større konkurranse på markedet, blir prisene også billigere. Her får du alle tipsene til når det best kan betale seg å leie eller lease bil. Vi forteller seg også om hvilke omkostninger du kal være oppmerksom på i leasingavtalen din.

Om eie eller leie lønner seg best, kommer i stor grad an på hvor lang tid du investere for. Jo lengre tid du bruker bilen din, jo bedre kan det som oftest betale seg å eie bilen.

Må du bare ha den nyeste og raskeste bilmodellen, kan det ofte lønne seg å lease, siden verditap på biler er størst innenfor de første årene. Skal du bare ha en funksjonell familiebil til å slite i mange år, kan det ofte lønne seg å kjøpe.

Bil

Slik sammenligner du:
For å kunne lage en reel sammenligning, forutsettes det at prisavgift og egenkapital er like for både leasingbil og om du kjøper bil. Driftskostnader som forsikring, avgifter, og kostnader til brennstoff, bompenger osv. er heller ikke tatt med, de bør være like, uansett om du velger å kjøpe eller lease. For at det skal lønne seg å kjøpe bil frem for å lease, må salgsverdien av bilen minus utgiftene vd eierskap overstige utgiftene til leasing av bilen.

Bilkjøp

Skal du kjøpe bil må du først og fremst se på utgiftene til et forbrukslån på dagen. Du må kanskje også utføre refinansiering av gjeld først? Da skal du sjekke totalutgiften med effektiv rente, inkludert alle gebyrer, og ikke bare den nominell renten på lånet ditt. Husk at det er stor forskjell på lån, og at du kan få både særlige billån og vanlige lån uten sikkerhet til å kjøpe bil for. Her lønner det seg å få flere lånetilbud for å kunne velge det billigste. Biler mister verdi med alderen og verditapet på en ny bil ligger på rundt 35% per år. Kjøper man bruktbil må man huske at eldre bilers verdi avhenger mye av stand og at det er stor forskjell på verditap for forskjellige modeller. Her lønner de seg å undersøke markedet nøye, og å få sjekket bilen grundig før kjøp.

Parkerings- og bomavgifter, brennstoffutgifter, forsikring og andre utgifter er viktige å regne med i totalbudsjettet dit for å være sikker på at du har råd til bil, men regnes ikke med her, siden disse utgiftene er like, uansett om du leier eller eier bil.

Leasing

En standard leasing kontrakt løper vanligvis over tre år. For å lease må du betale etableringgebyr, termingebyr, og årsavgiften og selve den månedlige kostnaden for å få alle kostnader for leasing. Du må også legge til antall kjørte kilometer per år som er innskrevet i kontrakten, pluss eventuelle ekstra kilometer. Ekstrakilometer kan bli veldig dyrt, så sørg for å få tilstrekkelig kilometer innskrevet i kontrakten.

Les kontrakten din nøye, slik at du får med deg alle utgifter. Ikke alle leasingfirmaer operer med samme gebyrer heller, og derfor må du lese hele kontrakten.

Dessuten kan du få ekstrautgifter ved slutten av leieperioden i form av betaling for skader, riper eller unormal slitasje. Dette kan hende om du kjører i hardt terreng og på grusveier. Du kan få skrevet inn i kontrakten at slike skader dekkes av forsikringen din, og da kan du også å kjøre til hytta på grusvei uten bekymringer.

Har du hund, røyker i bilen, eller bliver barna bilsyke og spyr på baksetet kommer det sannsynligvis en ekstraregning til rengjøring. Dette kan du unngå ved å sørge for å holde bilen ren og pen.